Bijlessen

Even iets heel anders: sinds een jaar geef ik ook bijlessen in taal. Begrijpend lezen en werkwoordspelling in het bijzonder. Geschikt voor kinderen van groep 7 en 8.

Bijlessen dankzij mijn dochter

Mijn dochter Loïs kreeg eind groep 7 een voorlopig middelbare schooladvies dat niet bij haar paste. Ze had meer in haar mars dan er op school uitkwam, dat had ik tijdens het thuisonderwijs wel gezien. Ook zag ik een verschil tussen haar Cito-uitslagen en de ‘gewone’ klasresultaten. En het viel me op dat ze tekeningen maakte tijdens het leren, om de materie beter te begrijpen.

Ik begon me af te vragen of ze misschien net iets anders nodig had dan dat er standaard wordt aangeboden? Misschien begreep ze de Citovragen niet zo goed? Kon ik haar misschien helpen?

Ik besloot haar bijles te geven en uit te pluizen hoe dat wat ze op school krijgen, terugkomt in de Cito-toetsen. Het liep wel een beetje uit de hand; het resulteerde in een heel lesprogramma, waarin ik de basiskennis van alle taalonderdelen herhaal, op een manier dat dit aansluit op de Citotoets. Al snel nam ik een paar klasgenootjes van haar onder mijn hoede en groeide het uit tot een bijlesklasje.

Ik vond het zo leuk om te doen en de eindresultaten van de kinderen waren zo goed, dat ik bijles wil blijven geven.

BEGRIJPEND LEZEN

Begrijpend lezen telt zwaar mee en is hét onderdeel waar heel veel kinderen moeite mee hebben. Er wordt weleens gezegd dat je ze dit onderdeel niet kunt leren, dat ze dit kunnen óf niet. Ik ben het daar niet mee eens. Je kunt kinderen echt een aantal handvatten en inzichten geven, waardoor ze teksten beter begrijpen, weten waar ze vooral op moeten letten en waardoor ze snappen wat Cito eigenlijk van ze vraagt.

OVER MIJ

Nee, ik heb geen pabo gedaan. Nee, ik heb geen didactische aantekening. Maar: ik ben een communicatieprofessional, al jarenlang dagelijks met taal en teksten bezig, was een kei op de middelbare school in samenvatten en structureren en de kinderen die ik tot nu toe in de klas heb gehad zijn allemaal in korte tijd minimaal een of twee niveau's omhoog gegaan.

REVIEWS:

Hieronder een aantal reacties van ouders en kinderen:

N. Uzulmez, moeder, dochter groep 8: "Uitstekende bijles gehad voor mijn dochter. Marike was zeer vriendelijk en sociaal. Er wordt goed gekeken waar hulp bij nodig is en de ouders worden goed op de hoogte gehouden.Mijn dochter was hartstikke tevreden met de manier waarop de lessen werden verzorgd. Enorme aanrader naar andere ouders."

R.X. Ozupek, groep 8: "Ik krijg goed uitleg bij de lesstof waar ik zwak in ben. Als ik iets niet begrijp, wordt het nog eens uitgelegd. Ik kan altijd mijn vragen stellen en krijg duidelijke antwoorden. Bedankt voor de bijlessen Marike, ze hebben mij goed geholpen."

Leerlinge groep 8: "De bijlessen van Marike hebben me in een rap tempo van mavo naar havo/vwo gebracht. Ik bof dat ik deze bijlessen heb gehad, anders had ik een advies dat niet bij mij past!"

Romy Warmerdam-Manders: In slechts twee maanden tijd heeft Marike voor onze zoon van twaalf kunnen betekenen wat de school helaas niet is gelukt. In haar begeleiding voor de taal Cito’s heeft zij hem niet alleen de kennis en vaardigheden geleerd om de toetsen beter te begrijpen en maken, maar ook het zelfvertrouwen gegeven dat hij het kan.

Ik ken Marike als geduldig, warm en zorgzaam en het is haar gelukt om de bijlessen niet als een verplichting te laten voelen maar als een fijn moment waarop het kind de aandacht en ruimte krijgt om te groeien.

Het lesmateriaal en de oefenopdrachten zijn overzichtelijk en toegankelijk waardoor ik als moeder ook goed inzicht had in wat er geleerd werd. Ook was het hiermee makkelijk om buiten de bijlessen nog extra te oefenen met elkaar.

Kortom, Marike biedt niet alleen hele efficiënte bijles, maar ook een rustige en veilige plek voor kinderen om hun eigen krachten te ontdekken. Mijn zoon gloeit van trots na zijn verbeterde toetsresultaten en gaat met veel meer enthousiasme naar school.

Christiaan (12): Ik vond het heel leuk. Ik had nooit niet zin om te komen. Het was gezellig en grappig. Ik ben in twee maanden heel erg omhoog gegaan met mijn cijfers. Ik vind het nu ook minder lastig om de juf te volgen.Ik ben heel blij met wat Marike me heeft geleerd. Ik ga n u met een goed gevoel naar de middelbare school.

 

PAKKETTEN EN TARIEVEN:

In 10 lessen van een uur kunnen we alle onderdelen van begrijpend lezen behandelen. Dit is wel een echte snelcursus. Wil je dat de kennis beter blijft hangen? Dan zou ik voor het pluspakket kiezen of langer doorgaan met de lessen. Er zitten minimaal 2 en maximaal 5 kinderen in de bijles. Zelf klasje samenstellen? Graag zelfs! Meld jouw kind aan met min. 2 tot max. 5 andere kinderen. Dan hebben we meteen een klasje dat kan starten.

WAT BASISPAKKET PLUSPAKKET
10 LESSEN VOOR €170,-* 15 LESSEN VOOR €255,-*
Alle onderdelen begrijpend lezen V V
Persoonlijk intakegesprek V V
Maatwerk waar nodig V V
Inclusief nakijken en bespreken huiswerk V V
Updates voor ouders na iedere les V V
Thee, groente en fruit + verantwoorde tussendoortjes V V
Lessen in rustige thuisomgeving V V
Extra oefenen op lastige onderdelen V
Extra herhaling V
Extra citotraining V

*TARIEVEN (per kind) EN KLASGROOTTE

5 kinderen: 17, p.u

4 kinderen: 21,50 p.u.

3 kinderen: 25,- p.u

2 kinderen: 35,- p.u.

1 kind:        55,- p.u

OVERIGE PAKKETTEN:

>Werkwoordspelling pakket(10 lessen voor €170,- met 5 kinderen per klas)

VERDER:

*Losse (privé)lessen mogelijk

*Bijboeken van lessen (per klasje) ook mogelijk

*Lesdagen en -tijden in overleg

*Langere lessen, bv 2 uren, ook mogelijk

*Snelcursussen en bijspijkeren in vakanties

*Zelf klasje samenstellen? Graag zelfs! Meld jouw kind aan met min. 2 tot max. 5 andere kinderen. Dan hebben we meteen een klasje dat kan starten.

*Heeft jouw kind bijles nodig, maar kun je dit niet betalen? Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.